Het paleisje van Marianne van der Meer

“My home is my castle”

Op de 13e verdieping van de Bachflat heeft Marianne van der Meer een verrassend ingerichte woning. Subtiel kleurgebruik, kunst en antiek vormen een stijlvol geheel. Onderstaand interview werd in februari 2009 gepubliceerd in het bewonersblad ‘Venster’ (editie Tilburg) van WonenBreburg.

We zien etsen, pastels, olieverf. Vertel eens wat meer over wat hier voor moois aan de wand hangt?

“De etsen van Don Dekker zijn portretjes van beroemde clowns. Het is een beperkte oplage, die ik op de kop heb weten te tikken tijdens een expositie in Amsterdam in de jaren ’70. In die tijd was ik regelmatig in die stad. Ik ging er graag op zoek naar kunst en antiek. Ook ben ik nog steeds gelukkig met de pastels van Jan Asselbergs. De Tilburgse kunstenaar heeft twee portretten van mij gemaakt als twintiger. Hij mocht ze exposeren, op voorwaarde dat ik ze daarna zelf mocht hebben. Ik ben er best trots op.”

Hoe heb je je huis tot jouw paleis gemaakt?

“Ik houd ervan verschillende hoekjes in huis te creëren, zonder dat het te druk wordt. Elk hoekje heeft andere kleuren. Ik combineer ze ton-sur-ton, zodat het een eenheid vormt. Onder de blauwe litho bijvoorbeeld, staat een blauw lampje.

Op de Spaanse kist staan weer okergele en oranje items, kleuren die terugkomen in de pastels erboven. Boven de blauwe eettafel hangen aquarellen – ook met blauwtinten. Daarbij kijk ik nooit naar wat mode is, ik schik en combineer totdat het voor mij goed voelt. Als het maar niet te tuttig is!”

Wat is jouw achtergrond? Heb je iets in kunst of mode gedaan?

“Ik heb vroeger in de Heuvelstraat een exclusieve damesmodezaak gerund: Marie-Pierre. Maar ik kan zelf niet schilderen. Ik ben geen kunstenaar hoor! Ik heb er wel heel veel waardering voor en kan er erg van genieten. Ik doe mijn schilderijen en antiek ook niet weg. Het behoudt zijn waarde, vooral emotioneel. Die stalamp bijvoorbeeld, uit 1938, is nog van mijn moeder geweest.”

Is dit echt helemaal jouw stijl?

“Nu wel, maar ik weet eigenlijk al zeker dat het niet voor altijd zo blijft. Ik vind het erg leuk om bezig te zijn met mijn interieur. Acht jaar geleden was alles hier nog turquoise en wit, met veel design – een strakke inrichting dus.

Daar had ik genoeg van, ik wilde het wat warmer en gezelliger aankleden. Twee jaar geleden heb ik daarom ook mijn leren zithoek vervangen door een Engelse tweed bank en andere fauteuils. Het gaat erom dat ik me thuis voel: ‘My home is my castle’.”

Hoe bevalt het wonen in de Bachflat verder?

“Ik kwam hier 35 jaar geleden wonen. Nog steeds woon ik hier heel lekker. Ik heb veel privacy, maar ook goede contacten. Ik ben op vrijwilligersbasis galerijvertegenwoordiger. Ook ben ik werkzaam als vrijwilliger bij de schoonmaakploeg in ons gebouw.”


Publicatie met vriendelijke toestemming van WonenBreburg.

naar top↑

Advertenties